Op. Dr. Fatih Kırar

Bel Fıtığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Bel kısmında ani zorlayıcı bir hareket bel fıtığına neden olabilmektedir. Halk tabiri ile ters bir hareket yapılması, yanlış duruş ve bir anda yanlış şekilde kalkma, doğrulma gibi durumlar fıtığı tetikler.

blog3

İnsan vücudunun kaldırma kapasitesinden daha fazla olan ağırlıkları kaldırması bel fıtığı riskini hatta bel fıtığı patlaması riskini ortaya çıkaran unsurlardır. Ani bir kaza ya da darbe alınması dahi bel fıtığını ortaya çıkaran durumlardan olabilir. Bu nedenle bel fıtığının oluşması adına kesin bu nedenle olmuştur diyemez. Özellikle bel fıtığı patlamaları da uzun süreli bel fıtığını özensiz ve dikkatsiz kullanma ile de oluşabilir. Ani bir trafik kazası ile de oluşabilir. Bazen kişinin spor yaparken belini aşırı zorlaması ile de oluşabilir. Bu nedenle bel fıtığının belirtileri ve neden olduğu faktörler tek bir sebepten olmadığı gibi, tedavi yöntemleri de tek bir tane değildir.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı yaşayan hastaların genellikle ilk şikayetlerinden biri, şiddetli bel ağrısı ve buna eşlik eden bacak ağrılarıdır. Ayaklarda uyuşma ve yürümede zorlukta çoğunlukla bel fıtığının belirtileri nelerdir sorusunun ilk cevabı olur. Bazı hastalarda ise genel olan şikayetler görülmez. Ağrısız bir şekilde doktora giden kimi hastaya da bel fıtığı teşhisi konulabilir.

Diğer yanlış bilinen bir konu ise, bel fıtığının belde ağrı yapmasıdır. Bel fıtığı kişide sadece kısmında ağrıya neden olmaz. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu hastalıkta bacak ve ayakta uyuşma gibi nedenlerle de kendini gösterdiği bilinmektedir. Hastada bel fıtığı varsa ağrıyı, öksürmek, hapşırmak gibi ani refleksler daha fazla şiddetlendirecektir. Bunun sebebi omurilikte oluşan baskıdır. Fıtık bacak sinirlerine baskı yaptıkça, hastanın şikayeti bacakta uyuşma, yanma ve karıncalanma olarak artacaktır.

Bel fıtığı rahatsızlığının ciddi boyutlara ulaştığı durumlarda, sinir baskısı artarak yürüme güçlüğü, idrar tutamama, cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Günlük yaşantısını büyük derecede etkileyen bu şikayetler, dinlenince geçer diyerek ertelenmemelidir. Bel fıtığının belirtileri yukarıda söylenildiği gibi gerçekleşmektedir. Ancak bazı durumlarda farklı belirtilerde ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden düzenli olarak vücudu kontrol ettirmek gerekir. Ayrıca ufacık hissettiğiniz bir ağrı önemsiz gib gözükebilir. Anca daha sonrasından bazı hastalığın tetikleyicisi olabileceğini unutmayın.

Bel Fıtığı Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Bel kısmında zorlayıcı durumun olması gerekir. Omurganın da arka kısmı ile diskin çevreleyen kıkırdak dokunun yırtılması sonucunda oluşur.

İlk yırtılma anında hafif bir sızı ve bel ağrısı hissedilir. Sinir uçlarına baskı yapması ile bu ağrı anında hissedilen bir durumdur. Sonrasında bu şekilde yanlış duruş, beli zorlayıcı hareketler, yanlış spor gibi, bu dokuya yapılan her baskı ağrının şiddetlenmesine yol açar. Öyle ki ilerlemiş seviyelerde patlamış bel fıtığı aşamasına kadar ilerleme gösterir.

Bel Fıtığı Şikayetleri Nelerdir?

Şiddetli bel ağrılarının bulunması ve muayene sırasında bu ağrıların tekrar etmesi bel fıtığı şikayeti olarak değerlendirilebilir.

 Bel bölgesinde ve hastanın kuyruk sokumuna doğru uzanan kısımda karıncalanma, uyuşma ve his kaybını tarif ediyor olması bel fıtığı riskini gözler önüne getirebilir.

Kişinin beli zorlayıcı hareketler yaptığında kötüleşmesi risk olduğunu düşündürebilir. Özellikle hapşırma ve öksürme gibi istemsizce ve kendiliğinden gelen zorlayıcı ani hareketlerde hastanın beline şiddetli arı girer. Bu tür bulgular, bel fıtığı olduğunu düşündüren ve buna uygun tetkiklerin yapılmasına yönlendirici bulguları oluşturmaktadır.

Peki bel fıtığı neden sadece belde ağrı yapmaz?

Bunun nedeni, fıtığın sinir sistemlerine baskı yapması ile ilişkisinin olmasıdır. Yani bel fıtığı direkt olarak beli etkilemez. Sinir sistemi insan vücudunda her noktaya uzanır. Bel fıtığının da sinirleri etkilemesi ile insan vücudunda sinirler vasıtası ile her alana uzandığını söylemek mümkün olur.

 

Bel fıtığının tedavi edilmesi elzem bir konu olduğunu söylemek gerekir. Çünkü tedavi edilmeyen her konu, bir sonraki ilerleme aşmasına yol açar. Bel ağrısı ile başlayan bu durum şiddetli ağrılara, orandan bacak ağrımasa hatta sinir sıkışmasına, yürüyememe gibi duruma ayol açar. Her aşama bir sonrakini tetikleyen ve düzeltilmesi gerekli bir durumun habercisidir. Bu nedenle sizler de alanında uzman olan ve tedavi ile iyileşme şansı bulunan bu rahatsızlık için geç kalmadan erken tedavi yöntemlerine başvurmalısınız.

 

Bel fıtığı tedavisi teşhisinin konulması hastaların hekimlere giderek hastalık şikayetlerini anlatmaları ile başlar. Muayene ve rapor sonuçları ile de tanının teşhise çevrilmesi sağlanır. Bundan sonra buna uygun tedavi süreci de kendiliğinden başlamış olur.

 

  • Bel fıtığı tedavisi ilaç ve egzersizler ile ilerleme göstermektedir.
  • Buna ek olarak fizik tedavi yöntemlerinden yararlanmak da mümkün olmaktadır.
  • Burada ilaçlar ile amaç bel fıtığının neden olduğu şiddetli ağrıyı kesme ihtiyacıdır.
  • Fizik tedavi ile ve bel egzersiz takviyeler, ile amaç da bel omurgasını güçlendirmeye yönelik çalışmaların sağlanmasıdır. Kişinin duruş pozisyonunun düzeltilmesi sağlanır.
  • Bunun sonucunda fıtığın içeri girmesine destek olunur. Omurganın düzgün durması sağlanır. Bel güçlenir ve kuvvetlenir ise, bel fıtığının ileride oluşma ya da tekrar etme riskini de ortadan kaldırmak amaçlanır. Bu gibi nedenler bel fıtığı tedavi yöntemlerinin tek başına bir işlevinin olmadığı ve buna ilişkin olarak ortaya çıkan
Bel Fıtığından Kurtulmak Mümkün müdür?

Bel fıtığı rahatsızlığı olan hastalar bel fıtığından kurtulmak mümkün müdür diye merak edebilir. Bunun sonucuna evet mümkündür demek yanlış olmaz. Bel fıtığı kendini tekrar eden bir durumdur. Bu nedenle var olan sorunun ortadan kaldırılması birincil seçenek olmalıdır. Sonrasında kişinin egzersizlerine devam edip, bel kısmını güçlendirmek ve kilo alımını önleyerek, bel fıtığının tekrarından kaçınmak gerekir.

 

Bel fıtığından kurtulmak mümkün olan bir durumdur. Ancak her bel fıtığı ameliyat ile tedavi edilmez. Burada asıl önemli olan ileri düzeyde dahi olsa bel fıtıklarının ameliyat olmadan direkt diğer tedavi yöntemlerini geliştirerek bu rahatsızlıktan kurtulmanın kolaylığını sağlamak olmalıdır.

 

Bel fıtığı tedavi yöntemleri: ilaç tedavisi, egzersiz tedavisi, akupunktur tedavi yöntemleri, ozon tedavisi, egzersiz tedavileri gibi seçeneklerden oluşmaktadır. Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi alternatif tıp ile birleştiği zaman farklı sonuçlar vermektedir. Enjeksiyon tedavisi ya da buna bağlı olarak geliştirilmiş yöntemler bulunmaktadır. Tedavi yöntemleri geliştirilebilir ve her hekim tarafından kendince yorumlanabilir. Burada farklı yöntemler de kullanılarak bel fıtığı üzerinde etkisi kişiden kişiye değişecek sonuçlar alınmaktadır. Bu nedenle bel fıtığı tedavisi edilebilir bir rahatsızlıktır diyebilmek mümkündür.

Bel Fıtığı Sonrası Omurgada Fıtığın Gelişimi
  • Vücudun sürekli belirli bir bölgesinde meydana gelen uyuşma hali, ağrı ve ağrıyla gelen uyuşukluk hissi
  •  Bel bölgesine yayılan uyuşukluk hissi
  •  Bacaklara doğru inen uyuşma hissi
  •  Geceleri uykudan uyandıracak şiddette arı yaşanması
  •  Yürüyüş yaparken acı çekme
  •  Kısa yürüyüşlerde dahi uyuşma ve yürümenin getirdiği engeller
  •  Kas kaybı, adele güçsüzlüğü
  •  Şiddetli ağrı, yanma hissi, uyuşukluk hissi ve sürekli karıncalanma ile oluşan batma hissi

 

Bu gibi belirtiler sonucunda hasta ilgili şikayetler ile hekime başvurur. Muayene sonucunda oluşan bir bel fıtığı teşhisi ile birlikte tedavi yöntemlerin başlamak en idealidir. Çünkü akit kaybı yaşamadan yapılan tedavi yöntemlerinde hastada rahatlama ve buna bağlı olarak bel fıtığının kontrol altına alınması süreci hızlanacaktır. Cerrahi müdahale gerekip gerekmediğine hekimin karar vermesi uygundur. Her bel fıtığına cerrahi müdahale olacak diye bir kural yoktur. Aynı zamanda her fıtığa ameliyatsız yöntemler uygulanmalıdır diye bir kural da bulunmamaktadır. Bu nedenle en uygun kararı hekimin vermesi ve buna uygun bir yol haritası izlenmesi gerekmektedir.

Bel Fıtığından Korunmanın Yolları

Bel fıtığı için daha öncesinden önlem almak bu hastalığa yakalanmanın önüne geçer. Bel fıtığından korunmanın yolları için öncelikle kilo almayın. Fazla kilolar bel fıtığı hastalığını tetikler. Aşırı kilolar insan vücudunda direkt olarak bele baskı uygular. Bel omurlarına baskı uygulayan kilo sonuç olarak bel fıtığı hastalığını tetikler. Hareketsiz bir hayat süren kişilerde de bel fıtığına rastlamak mümkün. Hareketli ve düzenli bir şekilde yapılan spor ve egzersiz bel fıtığından korunmanın yolu olarak gösterilebilmektedir. Ayrıca günlük ev ya da iş yerlerinden yaptığımız hareketlerde önemlidir. Taşınılan yük veya eşya bilinçsiz şekilde ve anide kaldırıldığında bel fıtığı problemi ortaya çıkar. Bu problem hemen görülmese de zamanla yapılan yanlış hareketler fıtık olmanıza yol açar.

Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığı tedavisi herkes için aynı değildir. Bu yüzden bel fıtığı sorunu yaşayan kişiler birbirlerine bel fıtığı tedavi yöntemleri önermemelidir. Uzman hekimler doğru tedavi yöntemini hastalarıyla paylaşacaktır. Tedavi yöntemleri tamamen kişiye ait ve özeldir. Acil cerrahi tedavi gerektirmeyen durumlarda hastanın ani hareketlerden kaçınması ve kısa süreli istirahat etmesi önerilir. Bununla beraber hastanın ağır tempolu bir işi varsa bir süre bu işe ara vermesi de istenebilir. Uzman hekimler hafif belirti gösteren bel fıtıklarında genellikle ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaç tedavileri uygular. Steroid ve korse gibi alternatifleri de doktor hastanın durumuna göre değerlendirecektir.

Bel fıtığı tedavi yöntemleri farklı farklı uygulanabilmektedir.

En çok uygulanan ve bilinen tedavi yöntemleri şu şekildedir.

  • Cerrahi Tedaviler: Bel fıtığı için en bilindik yöntemlerden biridir. Eğer gecikmiş bir bel fıtığı varsa cerrahi tedavi yöntemine başvurulur. Cerrahi tedavi genellikle doktorlar tarafından son seçenek olarak kullanılır. Nörolojik bir belirti gösterilmediği taktirde cerrahi müdahale yapılmaz. Ancak geç kalınan ya da ertelenen bel fıtığında uzmanlar cerrahi tedavi yöntemine başvururlar.

     
  • Mikrodiskektomi: Bu yöntemde belden aşağı kısım uyuşturularak operasyon yapılır. Genel ya da Epidural Anestezi ile beraber cerrahi bir müdahale olarak bilinmektedir. Operasyon mikroskobuyla yapılan yöntemde ameliyat sonrası ağrısız ve daha rahat olması sağlanmaktadır.

     
  • Açık Diskektomi: Bir başka cerrahi tedavi yöntemidir. Genel anestezi yapılarak uygulanmaktadır. Operasyon, hastanın yüz üstü duracağı şekilde gerçekleşir. Uygulama ışığın bulunduğu yerde 3 – 5 cm açılan bir kesik ile yapılır. Daha sonrasında fıtığa neden olan disk başarılı bir operasyonla alınır.

     
  • Endoskopik: Diğer yöntemlere göre vücutta daha az kesik ile operasyon gerçekleşir. 1 cmlik bir kesi ile fıtığın olduğu disk cerrahi müdahaleyle alınır. Bu yöntemde de Epidural veya Lokal Anestezi uygulanır.

     
  • Diğer Yöntemler: Bel fıtığı tedavi yöntemleri için ultrasonik ısıtma tedavisi, Elektrik uyarıları, sıcak ve soğuk uygulama, elle mesaj gibi tedavilerde bulunmaktadır. Yapılacak olan bu uygulamalar sayesinde bel fıtığının önüne geçilebilir. Ağrıyan bölge tamamen kurtulabilir. Daha sonrasında ise bol bol fizik tedavi ile egzersiz yapılarak tedavi tamamlanabilir.

Bel fıtığına ilişkin ilaçlar reçete edebilir. Ancak ne yazık ki ilaçlar tek başına bir tedavi yöntemi olmamaktadır.

Bel fıtığı tedavisi ilaç ve egzersizler ile ilerleme göstermektedir.

Buna ek olarak fizik tedavi yöntemlerinden yararlanmak da mümkün olmaktadır.

Burada ilaçlar ile amaç bel fıtığının neden olduğu şiddetli ağrıyı kesme ihtiyacıdır.Fizik tedavi ile ve bel egzersiz takviyeler, ile amaç da bel omurgasını güçlendirmeye yönelik çalışmaların sağlanmasıdır. Kişinin duruş pozisyonunun düzeltilmesi sağlanır.Bunun sonucunda fıtığın içeri girmesine destek olunur. Omurganın düzgün durması sağlanır. Bel güçlenir ve kuvvetlenir ise, bel fıtığının ileride oluşma ya da tekrar etme riskini de ortadan kaldırmak amaçlanır. Bu gibi nedenler bel fıtığı tedavi yöntemlerinin tek başına bir işlevinin olmadığı ve buna ilişkin olarak ortaya çıkan.

Hemen Danış

Eğer fıtık belirtilerin olduğunu düşünüyorsan, hemen uzman görüşü için danış.