Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak Polat Tower Residence No:12 Kat:33 Kapı No: 385, 34394
Boyun fıtığı belirtileri arasında başlıca olarak kol, sırt, boyun ve omuzlarda oluşan ağrı, kollarda görülen his kusuru ve uyuşma, kollarda karıncalanma, kollarda güç kaybı, reflekslerde azalma görülmektedir.
Boyun fıtığı belirtileri arasında başlıca olarak kol, sırt, boyun ve omuzlarda oluşan ağrı, kollarda görülen his kusuru ve uyuşma, kollarda karıncalanma, kollarda güç kaybı, reflekslerde azalma görülmektedir.
Boyun bölgesi üstünde oluşan fıtıklaşma için kadınlar ya da erkeklerde yaşla beraber oluşan bir risk artışı mevzuu bahis olabilmektedir. Boyun fıtığının özellikle görüldüğü yaş dilimi ise otuz ila elli yaş gurubu arası olarak tespit edilmektedir. Boyun fıtığı belirtilerinin erkeklere göre kadınlarda görülme oranı ise bir buçuk kat daha fazla olmaktadır.
Toplumda boyun ağrısı oldukça sık bir şekilde görülmektedir. Bu ağrının en büyük sebeplerinden biri de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı ekseriyetle beşinci ve altıncı omurlar arasında görülmektedir. Altıncı ve yedinci omurlar arasında görülme sıklığı ise ikinci sırada yer almaktadır. Bunun görülmesinin sebebi ise bu omurların oldukça fazla hareketli olmasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı da, strese daha fazla maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Fıtığının gelişim göstermesiyle beraber kişinin boynunda çeşitli belirtiler de meydana gelebilmektedir.
Bunlar;
Boyun fıtığının belirtileri, fıtıklaşması sonrasında o bölge üstünde başlayan ve vücudun alt kesimlerine doğru yayılan şikayetler ile tanımlanmaktadır. Boyun fıtığı sonrası hastanın boynunda hissettiği ağrının, hem omuz hem kol hem de eline doğru yayılma gösterebilmektedir. Ağrının dışında işlev kaybı da tespit edilenlerde, boynundan ellerine doğru bir yanma görülürken aynı zamanda karıncalanma ile güçsüzlük gibi emareler de eşlik edebilmektedir. Herhangi bir müdahaleye maruz kalmamış ya da ilerlemiş olgularda ise, o kişinin bundan etkilenen bölgeleri üstünde tamamıyla bir his kaybı ve de felç gelişimi olabileceğinden dolayı dikkatli olunması gerekmektedir.
Boyun fıtığının alarm veren belirtileri olarak gösterilen çeşitli durumlar bulunmaktadır.
Bunlar;
Ayrıca rahatsızlık yaşayanın öyküsünde;
Omurga kemiklerinin arasında yer alan ve omur olarak adlandırılan, aynı zamanda hareketler esnasında meydana gelen şok dalgaların emilmesinden sorumlu jelatin kıvamında bir madde yer almaktadır. Boyun fıtığı da, disk yapısında oluşan herhangi bir hasarlanmanın neticesi omurilik kanalına doğru bu maddenin yer değiştirmesi neticesinde oluşmaktadır.
Diskler üstünde hem aşınma hem de fonksiyon kaybı;
sonucunda meydana gelmektedir.
Diskin dış tabakası aşınarak yahut ta yırtılarak içerisinde yer alan jelatinimsi sıvı, omur ya da sinir aralıklarından sızmaktadır. İşte bu hastalıklı tabloya, boyun fıtığı denilmektedir. Rahatsızlanan disk te, normal özelliğini zaman içerisinde kaybetmektedir. Aynı zamanda kireçlenmektedir. Aynı zamanda da sinirlere baskı yapmaktadır. Fıtıklaşan bölge, disk yapısının kanal içerisine doğru uzanmaktadır. Bu alanda yer alan sinirlerin de etkilenmesi sonrasında, bu değişikliklere vücut metabolizması iltihaplanarak cevap vermektedir. Bu yaşananlar neticesinde de, kişide boyun fıtığına özgü emareler ortaya çıkmaktadır.
Boyun bölgesi üstündeki fıtıklaşma çoğunlukla omurların destek yapısı olan, diskin dış kısmını meydana getiren ve sağlam bir şekilde örülmüş katmanlardan oluşan, hem sert hem de çok güçlü bir kılıfın daha ince olduğu hem arka hem de yan taraflar üstünde oluşmaktadır.
Başlıca boyun fıtığı belirtileri arasında;
olarak sayılabilmektedir.
Bazı zamanlar problem, sadece yapısal olarak boyun fıtığı üstünde ailesel etkenler de, önemli olmaktadır. Şayet ailesinde insanların boyun fıtığı varsa, kendisinde de ortaya çıkma ihtimali yüksek bulunmaktadır. Boyun bölgesine alınan darbeler ile geçirilen kazalar da, boyun fıtığına yol açabilmektedir. Ayrıca bu rahatsızlık, bir meslek hastalığı olarak da insanların karşısına çıkabilmektedir. Ev hizmetinde çalışanlar, bankacılar, uzun süre bilgisayarla çalışması gerekenler ile şoförlerde de boyun fıtığı oldukça sık görülmektedir.
Yaşın ilerlemesi, boyun fıtığı gelişimine zemin hazırlayabilmektedir. Yaş ilerledikçe, omurların arasında yer alan disklerin yapılarında bozulma meydana gelebilmektedir. Destek madde olan jelatinimsi sıvı, özelliğini zaman içerisinde kaybetmekte ve kişide fıtığın gelişimi kolaylaşmaktadır.
Yaşlanmanın doğal bir parçası olarak ortaya çıkan ve uzun süreçte de boyun fıtığı gelişimi sonrasında meydana gelen belirtiler, ilerleme eğiliminde olabilmektedir. Ekseriyetle de sinsi başlangıçlı olmaktadır. Travma yahut da diğer sebeplere bağlı olarak aniden oluşan boyun fıtığında ise, emareler fıtığı neden olayın hemen akabinde başlamaktadır. Aynı zamanda kolonik boyun fıtığı gelişimine göre ise, daha ciddi emareler meydana gelmektedir.
Boyun fıtığına yakalanmış hastaların, takriben sadece yüzde onu için cerrahi müdahale gereksinimi söz konusu olabilmektedir. Geriye kalan %90’lık kısım ise ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi ile boyun fıtığından kalıcı olarak kurtulabilmektedir. Boyun fıtığı ameliyatının amacı, disk tarafından sinire yapılan baskı kısmının çıkartılması işlemidir.
Ameliyatta uygulanan prosedüre göre, bu ameliyata ya laminektomi yahut ta diskektomi olarak isimlendirilmektedir. Hem ilerlemiş hem de nörolojik problemler oluşan olgularda yahut da diğer tedavi yöntemlerine rağmen hastanın şikayetlerinin bir türlü kontrol altına alınamaması durumlarında, diskektomi ameliyatla yerinden çıkarılıp fıtıklaşmanın önüne geçmek amaçlanmaktadır.
Laminektomi işlemi esnasında ise Cerrah, sinir köklerinin çıkarıldığı bölgeyi genişletmek suretiyle bu alandaki baskıyı azaltmaktadır. Yapılan küçük bir kesiden girilmek suretiyle yapılan bu cerrahi işlem, mikroskop kullanılarak gerçekleştirmektedir. Artık günümüzde özellikle bel bölgesi üstünde bulunan ve fıtıklaşmış diskler, cerrahi bir müdahale ile tamamıyla çıkarılmakta ve de yerine protezler konulabilmektedir. Tüm bu işlemler hastaya, genel anestezi altında iken gerçekleştirilmektedir. Ama protez uygulaması, hemen her hastaya hasta için aynı uygun sonucu vermektedir.